Maseroli Medardo

Beelden


De Marmergroeven


Als iemand mij ooit zou vragen wie de beste kunstenaar ter wereld is zou ik antwoorden: "De natuur".
Iedere keer als ik in Carrara aankom ben ik gefascineerd door de enorme bergen die men al kan zien van bij de ingang van de stad. Op deze mastodonten zien we grote witte vlekken, de marmergroeven…
Deze fenomenen der natuur zijn gewoonweg schitterend. Denk er maar aan hoeveel miljoenen jaren de natuur nodig had om deze bergen uit de zee te laten rijzen, om ons zo één van haar mooiste producten te geven, de witte marmer van Carrara.
De bezoekers van deze streek staan voor een soort maanlandschap in een vallei die helemaal beneveld is door het witte marmerpoeder.
Ik word er elke keer weer van overdonderd als ik eraan denk dat Michelangelo hier zijn blok gekozen heeft waar hij “La pietà” uit geschapen heeft. En dan ook Canova, Bernini en andere grote kunstenaars de marmer voor hun meesterwerken hier gevonden hebben.
Uit dit schitterend kunstwerk van de natuur komt, met tussenkomst van de mens, de materie aan zijn eindvormen, de beelden.
Als ik in de stilte van deze vallei wandel en ik denk aan de omstandigheden waarin de eerste groevearbeiders, en die van vandaag nog werken, krijg ik enorm respect voor deze marmerbergen en hun geschiedenis.
Deze bergen, waarvan ik het gevoel krijg dat ze mij vanuit de hoogte bekijken als de kleine eenvoudige voorbijganger die ik ben.

Medardo "Nover" Maseroli.

Medardo met de burgemeester en de schepen van cultuur tijdens de opening van zijn galerij.